O nama

Trag fondacija okuplja ljude koji veruju da male promene mogu da naprave veliku razliku. Verujemo u želju i sposobnost građana i građanki da budu inicijatori pozitivnih promena u svojim zajednicama.

 

Nudeći im podršku u vidu znanja i sredstava, podstičemo i podržavamo njihovo aktivno uključivanje u poboljšanje života u Srbiji. Trudimo se da svakodnevno zajedničkim snagama radimo na stvaranju pravednijeg i otvorenijeg društva.

Pratite naš rad

Održana radionica za umrežavanje organizacija i mladih istraživača

U okviru programa podrške javnom zagovaranju Pokret Polet, 19. i 20. septembra održana je Team bonding radionica u Beogradu. Cilj treninga bilo je upoznavanje i povezivanje timova mladih istraživača i organizacija koji će zajedno sprovesti različite projektne aktivnosti u okviru ovog programa. Ovom prilikom, podršku su timovima i organizacijama pružili treneri, tim javnih politika Trag fondacije, ali i predstavnici organizacija sa kojima Trag sprovodi program Pokret Polet – Centar za socijalnu politiku (CSP) i Koalicija za razvoj solidarne ekonomije – KoRSE.

Prvog dana treninga, mladi istraživači i predstavnici organizacija su u grupama, uz asistenciju trenera Igora Jojkića, mapirali su očekivanja i izazove na programu. Istraživači su dobili prve upute u analize javnih politika, dok su organizacije bliže upoznate sa procesima finansijskog i narativnog izveštavanja, monitoringa i evaluacije i efikasnim načinima komunikacije svojih projekata. 

Tokom drugog dana, tim Trag fondacije je sa mladim istraživačima podelio znanje o javnim politikama i veštinama argumentacije, socijalnoj zaštiti u Srbiji, a imali su priliku i da saznaju više o temama ekonomskog i političkog okvira radnih prava (Darko Vesić, CSP), socijalnom preduzetništvu (Zorana Milovanović, KoRSE) i socijalnim uslugama (Milica Stranjaković i Katarina Stanić, CSP). Takođe su im predstavljene Smernice za analizu javnih politika, nastale u okviru i za potrebe ovog programa, a koje na sistematičan način grupišu i predstavljaju ova znanja. Istraživači su imali i mogućnost da se upoznaju i sa različitim alatima koji im mogu pomoći u radu.

Posle ovog prvog koraka, organizacije i mladi istraživači će tokom devet meseci sarađivati na izradi predloga praktičnih politika i pisanju priručnika sa preporukama za javne politike. 

Mladi istraživači će, podeljeni u pet tročlanih timova, sarađivati sa po tri organizacije za koje će raditi analize javnih politika, sastavljati predloge praktičnih politika sa preporukama i sažetak analize, a podržavaće ih i u aktivnostima u okviru kampanje javnog zagovaranja. 

Organizacije će se u narednom periodu primarno fokusirati na izradu komunikacionog plana i plana zagovaranja, a zatim na sprovođenje projektom planiranih aktivnosti, u saradnji sa mladim istraživačima. 

Tokom rada na projektima, organizacije i mladi istraživači imaće mentorsku podršku tima Trag fondacije i Centra za socijalne politike, koji će im pomagati i u koordinaciji projekata i saradnje, a u cilju kreiranja dobre strukture predloga praktičnih politika, prikupljanju i analizi podataka. Na taj način, obezbeđuju se uslovi za saradnju sa svim akterima i negovanje timskog duha, kao i izgradnja #PokretPolet zajednice.

No Comments

Post A Comment