O nama

Trag fondacija okuplja ljude koji veruju da male promene mogu da naprave veliku razliku. Verujemo u želju i sposobnost građana i građanki da budu inicijatori pozitivnih promena u svojim zajednicama.

 

Nudeći im podršku u vidu znanja i sredstava, podstičemo i podržavamo njihovo aktivno uključivanje u poboljšanje života u Srbiji. Trudimo se da svakodnevno zajedničkim snagama radimo na stvaranju pravednijeg i otvorenijeg društva.

Pratite naš rad

Održan je Napredni trening javnog zagovaranja

Trodnevni Napredni trening javnog zagovaranja održan od 7. do 9. decembra, u okviru programa javnog zagovaranja u zajednici, „Pokret Polet“. Trening je bio namenjen predstavnicima organizacija civilnog društva i mladim istraživačima podržanih u okviru ovog programa. Njegov cilj bilo je unapređenje znanja i veština aktivista kako bi bolje istražili lokalne javne politike, kreirali predloge za njihovo unapređenje i adekvatno predstavili svoje rezultate relevantnim sagovornicima i donosiocima odluka. Dizajniran je tako da doprinese boljoj implementaciji aktivnosti javnog zagovaranja organizacija civilnog društva, unapređenju poznavanja okvira i trendova socijalne ekonomije, kao i boljem razumevanju mladih istraživača konteksta u kojem lokalne organizacije civilnog društva deluju i zalažu se za promene.

Foto: Jakov Simović

Teme koje su bile obrađene jesu civilno društvo i evropske intergacije, javno zagovaranje i izrada predloga praktične politike. Nikola Burazer, programski direktor Centra za savremene politike i izvršni urednik portala European Western Balkans, vodio je panel posvećen procesu priključivanja Srbije Evropskoj uniji. Govorilo se o dosadašnjim aktivnostima ovog procesa i koracima koje bi trebalo preduzeti na putu priključenja EU, kao i o istorijskom razvoju civilnog društva u Srbiji i ulozi koju imaju u EU integracijama.

Foto: Jakov Simović

Drugog i trećeg dana, Igor Jojkić, konsultant za medije i komunikacije, razvoj politike i kampanje javnog zagovaranja, vodio je učesnike kroz ciklus javnog zagovaranja, proces određivanja ciljeva i ciljnih grupa. Uz pomoć mladih istraživača, predstavnici organizacija su revidirali svoje zagovaračke ciljeve, unapredili ih i razgovarali o praćenju, vrednovanju i merenju postignutih rezultata u javnom zagovaranju.

Poslednji deo treninga, bio je posvećen procesu izrade analiza javnih politika i njihovom povezivanju sa procesom javnog zagovaranja koji je u toku, kao i mogućim ishodima javnog zagovaranja/promena politike – institucionalna promena i demokratska promena.

Predstojeće aktivnosti u okviru programa biće posvećene osmišljavanju i prenošenju ključnih poruka ciljnim publikama, za organizacije, i izradi analiza javnih politika, za istraživače.

Program „Pokret Polet“ finansira Evropska unija, a sprovodi Trag fondacija u partnerstvu sa Centrom za socijalnu politiku (CSP) i u saradnji sa Koalicijom za razvoj solidarne ekonomije (KoRSE).

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.