O nama

Trag fondacija okuplja ljude koji veruju da male promene mogu da naprave veliku razliku. Verujemo u želju i sposobnost građana i građanki da budu inicijatori pozitivnih promena u svojim zajednicama.

 

Nudeći im podršku u vidu znanja i sredstava, podstičemo i podržavamo njihovo aktivno uključivanje u poboljšanje života u Srbiji. Trudimo se da svakodnevno zajedničkim snagama radimo na stvaranju pravednijeg i otvorenijeg društva.

Pratite naš rad

Drugi ciklus programa Pokret Polet počeo umrežavanjem organizacija i istraživača

Drugi ciklus programa podrške javnom zagovaranju #PokretPolet, zvanično je počeo Team bonding radionicom u Beogradu. Ovom prilikom, umrežili su se, upoznali i povezali timovi mladih istraživača sa odabranim organizacijama. Oni će zajedno raditi na implementaciji projekata koje su organizacije osmislile. Podršku su pružili eksterni treneri, koordinatorke javnih politika Trag fondacije, kao i predstavnici partnerskih organizacija sa kojima Trag fondacija sprovodi ovaj program – Centra za socijalnu politiku (CSP) i Koalicije za razvoj solidarne ekonomije (KoRSE).

Prvi dan treninga bio je posvećen prepoznavanju i mapiranju očekivanja i izazova koje program donosi onima koji u njemu učestvuju. Trener Igor Jojkić je sa mladim istraživačima i istraživačicama i predstavnicima organizacija koristeći inovativnu i kreativnu metodu Points of You pokrenuo diskusiju na temu benefita i potencijalnih izazova programa. Pored toga, učesnicima je dat prostor da iznesu svoja očekivanja od programa kao i da mapiraju svoje lične vrednosti, znanja i veštine koje bi doprinele ostvarenju ciljeva. Tim Trag fondacije ih je upoznao sa svim procesima koje treba da uključe u svoj rad kako bi uspešno sproveli svoje projekte: od sastavnih delova programa a, preko administrativnih zahteva, do preporuka i okvira za jasno komuniciranje svojih aktivnosti i postignutih rezultata. 

Drugog dana treninga, Nataša Kostantatinović,  koordinatorka tima za javne politike u okviru Trag fondacije, predstavila je učesnicima  pojam i osnovne korake procesa javnog zagovaranja,  i kroz radionicu im skrenula pažnju na važnost razvijanja veština argumentacije u procesu javnog zagovaranja. O uslugama socijalne zaštite u Srbiji kao i smernicama za analizu javnih politika nastalih za potrebe ovog programa mladi istraživači i istraživačice slušali su od Milice Stranjaković i Katarine Stanić iz Centra za socijalnu politiku. Temu socijalnog preduzetništva i uporednih praksi iz EU i SAD-a je učesnicima približila Zorana Milovanović ispred Koalicije za razvoj solidarne ekonomije. Tanja Vukša i Darko Vesić ispred Centra za politike emancipacije su govorili o ekonomskom i političkom okviru radnih prava i podelili svoja iskustva sa terena o brojnjim kršenjima radnih prava u Srbiji čemu je potrebno stati na put ovakvim i sličnim projektima.

Ovaj trening i susret predstavljaju prvi korak za posvećeni, udruženi rad organizacija i mladih istraživača i straživačiica na izmenama javnih politika koje će se kroz javnozagovaračke aktivnosti približiti standardu politika zemalja Evropske unije. . Četiri tima mladih istraživača/icaće sarađivati na izradi predloga praktičnih politika i pisanju preporuka za unapređenje postojećih rešenja. Sa druge strane, organizacije će u narednom periodu raditi na tome da svoje aktivnosti učine vidljivijima i razumljivijima široj publici, kao i na razvijanju plana zagovaranja,  koji će sprovesti u saradnji sa mladim istraživačima i istraživačicama.

U tom procesu, timovi Trag fondacije i Centra za socijalne politike pružaće im mentorsku podršku u koordinaciji projekata i saradnji. Tako, već drugi ciklus za redom razvijamo uspešnu saradnju između svih učesnika, jačamo timski duh i doprinosimo izgradnji zajednice.

Program Pokret Polet finansira Evropska unija, a sprovodi Trag fondacija u partnerstvu sa Centrom za socijalnu politiku (CSP) i u saradnji sa Koalicijom za razvoj solidarne ekonomije (KoRSE).

No Comments

Post A Comment